FYM geschiedenis

Sanne HaanraadsOntwikkelingswerk heeft mijn leven veranderd!!”
Eerst kon ik me er alleen iets bij voorstellen, nú kan ik er zelf over meepraten. De vier maanden van mijn eerste bezoek aan Sierra Leone hebben mijn leven een doel en een wending gegeven, ze hebben ervoor gezorgd dat ik beter weet wat ik wil en hebben mijn ogen geopend.

Mijn naam is Sanne Haanraads en ik ben één van de oprichtsters van Free Your Mind.

Sierra Leone - een land met een uitdaging
Tijdens mijn laatste jaar van de opleiding creatieve therapie (richting beeldend) had ik de kans om vier maanden naar het buitenland te gaan en daar mijn afstudeeronderzoek te doen. Ik koos voor Sierra Leone, niet omdat ik altijd al naar dit land heb willen gaan of er zoveel over wist... Nee, gewoon omdat ik er op dat moment een aantal mensen over gesproken had die daar positieve ervaringen opgedaan hadden. In Sierra Leone heeft een verschrikkelijke burgeroorlog plaatsgevonden, waar nog steeds vele mensen het slachtoffer van zijn. Om daar in m'n eentje naar toe te gaan en iets te ondernemen wat betrekking had op mijn opleiding leek mij een uitdaging. En aan zo’n uitdaging was ik wel toe.

Werkzaamheden in Sierra Leone en verdere ontwikkelingen
In Sierra Leone werkte ik samen met Alpha Kamara, een jonge Sierra Leoner, die werkte als vrijwilliger bij een jongerenorganisatie. Op meerdere plekken in het land hebben wij jongeren gesproken en zijn wij aan de slag gegaan met bepaalde tekenopdrachten. Door middel van het maken van tekeningen wilden wij ze hun verhaal laten vertellen. De opdrachten waren vooral gekoppeld aan de thema’s heden, verleden en de toekomst en niet direct gericht op de verwerking van een mogelijk opgelopen trauma. Toch vertelden de jongeren ons dat dit voor hun een manier was zich te uiten en te praten over iets waar bijna nooit over gesproken werd.

Terug in Nederland heb ik samen met Simone Bonfrer, mijn studiegenoot toentertijd, het onderzoek onderbouwd met een literatuurstudie en het ontwikkelen van een module. De module bestaat uit 13 activiteiten gericht op het heden, verleden en de toekomst en er wordt gewerkt met muziek, drama en beeldende activiteiten.

Albert Schweitzer Prijs
I
n 2010 won deze module de Albert Schweitzer Prijs. De Albert Schweitzer Prijs is bestemd voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die zélf werken aan een ontwikkelingsproject of ander bijzonder initiatief gerelateerd aan gezondheidszorg in Afrika. Het winnen van deze prijs betekende voor mij een stuk erkenning van datgene waar ik mee bezig was en zorgde voor nieuwe mogelijkheden om door te gaan. Bij deze prijs wordt namelijk een startsubsidie uitgereikt. Van februari 2011 tot en met december 2011 heb ik in Sierra Leone gewerkt en hebben Alpha en ik Free Your Mind daar opgezet.

Zo hebben we de organisatie officieel geregistreerd, een centrum gevonden om de activiteiten te geven en al meerdere groepen enthousiaste jongeren weten te bereiken.

En nu verder!
Sinds mijn terugkomst in Nederland ben ik actief gebleven voor FYM Salone. Daarbij heb ik het gevoel dat ik meer wil doen en meer voor hen wil betekenen (en mogelijk ook voor jonge mensen in anderen landen). Daarbij zullen creatieve activiteiten een grote rol blijven spelen. Om dit alles vorm te kunnen geven is het hebben van een stichting in Nederland een belangrijke stap.

template joomla by JoomSpirit