FYM Salone

FYM Nederland wil FYM projecten (helpen) opzetten en ondersteunen. FYM Salone (oftewel Free Your Mind Sierra Leone) is het eerste FYM Project dat begeleid wordt door FYM Nederland.

Zie ook hun eigen website (Engelstalig): www.fymsalone.org.

Free Your Mind in Sierra Leone

Sierra Leone is een land met ongeveer zes miljoen inwoners en is één van de armste landen in de wereld. Van 1991 – 2001 heeft er in Sierra Leone een burgeroorlog plaatsgevonden. Een groot deel van de bevolking heeft deze oorlog meegemaakt maar er wordt nauwelijks over gesproken. Sanne Haanraads heeft in de periode 2009-2010 op bescheiden schaal een onderzoek uitgevoerd, met als uitkomst dat jongeren in Sierra Leone wel de behoefte hebben om te praten over hun herinneringen maar dat daar geen faciliteiten voor zijn. FYM Salone speelt hierop in. Dankzij de FYM Module krijgen jonge mensen een plek waar zij zich veilig voelen en waar ze een luisterend oor vinden voor hun verhaal, geschiedenis, worstelingen en vragen.

Sinds 2011 is FYM Salone een officieel geregistreerde organisatie in Sierra Leone. De organisatie wordt gerund door getrainde, lokale medewerkers. Het FYM Centrum is een ruimte in het National Stadium van Freetown waarbinnen de verschillende activiteiten plaatsvinden en waarin het kantoor is gevestigd. De ruimte wordt gedeeld met nog een andere jongerenorganisatie die daar alleen een kantoor heeft.

Lokale medewerkers FYM Salone

FYM Jongeren

Vijf dagen in de week komen jongeren (15-30 jaar) uit verschillende wijken naar het FYM Centrum. In eerste instantie doorlopen ze de 13 lessen van de FYM Module. Aan het einde van deze periode ontvangen de jongeren een certificaat. In Sierra Leone zijn dit soort certificaten erg in trek en blijken waardevol voor het verkrijgen van een baan. Het behalen van het certificaat is een voorwaarde om vervolgens deel te kunnen nemen aan de Engelse les en computerles.

FYM jongeren

FYM Kids

Vrijwel elke vrijdagmiddag gaat de directeur van FYM Salone samen met enkele jongeren naar de wijk Kroo Bay. Daar hebben zich dan zo’n 25 kinderen verzameld die deelnemen aan het FYM Kids project. Kinderen van 8-14 jaar worden gevraagd om een tekening te maken aan de hand van een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld: je huis, je familie, etc.). Wanneer de tekeningen klaar zijn geven ze een presentatie in het Engels over datgene wat ze getekend hebben. In een korte tijd zie je deze kinderen groeien. Ze worden minder verlegen en vinden het minder eng om voor een groep in het Engels te spreken.

FYM kids

Tijdelijke projecten

Naast al deze activiteiten organiseert FYM Salone ook tijdelijke projecten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een project geschreven rondom de verkiezingen van november 2012. Het doel van dit project was dat de deelnemende jongeren leerden dat het uiten van je mening ook op een geweldloze manier kan. Verkiezingen in Sierra Leone gaan namelijk geregeld gepaard met geweld. FYM Salone heeft in drie verschillende wijken groepsdiscussies gehouden met de jongeren die daar wonen. De deelnemende jongeren zijn op een ander moment samen gekomen om een optocht, met spandoeken en zelf geschreven muziek, door de stad te houden. Door middel van aanvullende sponsoring worden dit soort projecten mogelijk gemaakt.

Ook nemen jongeren geregeld deel aan verschillende (een- of meerdaagse) workshops die aangeboden worden door andere organisaties. De onderwerpen lopen zeer uiteen waarbij te denken valt aan onder andere 'Gender equality' en 'Health issues'.

Daarnaast is FYM Salone actief tijdens nationale (feest)dagen. Zo heeft FYM Salone op 1 november 2011 meegeholpen de 'National Youth Day' te organiseren. Vooraf door het uitdenken van het programma en het uitnodigen van verschillende sprekers en organisaties. Tijdens de dag zelf hebben FYM jongeren meegelopen in de optocht naar het National Stadium, hebben ze optredens (een zelfgeschreven liedje en een toneelstuk) verzorgd en hielpen ze met het uitdelen van versnaperingen.

African Youth Day 2011

template joomla by JoomSpirit